edk

Zapraszamy na Europejskie Dni Dziedzictwa

„Jak smakował chleb u Kuny?” – wspólne wspomnienia mieszkańców o starej piekarni.

(Film i panel dyskusyjny, 18.09.2021 r., godz.: 16:00, GOK w Gołębiu)

Wspomnienia mieszkańców Gołębia starej piekarni przedwojennej piekarni u Kuny. Istniała jeszcze w latach siedemdziesiątych. Wypiekała jeden rodzaj chleba żytniego dla mieszkańców Gołębia. Kilka rodzajów bułek ciekawych kształtów np. pajacyki i rogale. Stara piekarnia u Kuny, o której wspominali starzy mieszkańcy Gołębia , ich koligacje rodzinne często przewijały się w smakowite historie związane z tamtym miejscem, Niezwykle pyszny żytni chleb wg starej receptury na zakwasie i wody ze studni był podstawa smaku.

 

Słodko – gorzkie smaki PRL

(18.09.2021 r., godz.: 17:00, GOK w Gołębiu)

Wystawa dawnych przedmiotów otaczających nas w czasach PRL. Głównie stół , jego wystrój, degustacja, ważne rozmowy o smakach, przywoływanie historii wielu potraw itd. Opowieść o ważnej funkcji stołu w każdym domu, opowieści o ucztach i spożywaniu. Wystawa dawnych przedmiotów otaczających nas w czasach PRL. Głównie stół, jego wystrój, degustacja, ważne rozmowy o smakach, przywoływanie historii wielu potraw itd. Opowieść o ważnej funkcji stołu w każdym domu, opowieści o ucztach i spożywaniu.

 

„Grunt to tradycja”

(Widowisko kabaretowe, 19.09.2021 r., godz.: 16:00, Szkoła Podstawowa im. Stefana Czarnieckiego w Gołębiu)

Widowisko o charakterze kabaretowym dotyczy tradycji kulinarnych w środowisku wiejskim w odróżnieniu do czasów minionych. Powiązanie dawnych zwyczajów, przepisów i kultury lokalnej ukazane w sposób humorystyczny. Widowisko o charakterze kabaretowym dotyczy tradycji kulinarnych w środowisku wiejskim w odróżnieniu do czasów minionych. Powiązanie dawnych zwyczajów, przepisów i kultury lokalnej ukazane w sposób humorystyczny.